​טיפול בפציעות באזור הקרסול

בכדי להבין את הסיבות לפציעות ספורט בקרסול אתחיל בתיאור אנטומי מקוצר של הקרסול שהינו מפרק שמורכב משלוש עצמות, העצם הפנימית היא עצם השוק tibia, העצם החיצונית היא השוקית fibula והעצם של כף הרגל שמתחברת עם מפרק הקרסול היא עצם ה – talus  שהיא אחת מתוך שבע עצמות ה-tarsal bones    שהן עצמות שעובדות בהרמוניה האחת עם השנייה, אל העצמות הללו מתחברות עוד חמשת עצמות הגלילים -  metatarsal bones ואליהן מתחברות עצמות הבהונות מקדימה שמורכבות מארבע עשר עצמות phalaxs bones.
המבנה מיוצב על ידי מערכת רצועות חזקה שמתחברת בין עצם אחת לזו שלידה ובין מספר עצמות ושתפקידן לייצב ולאפשר תנועה של עצם אחת מול השנייה. שלושת הרצועות החיצוניות שמייצבות ומונעות נקיעה של הקרסול הן הרצועה הקדמית: anterior talofibular ligament שהיא בעלת הנטייה הגדולה ביותר להיפצע להימתח או אף להיקרע בזמן נקיעה. הרצועה האחורית: posterior talofibular ligament וכן הרצועה שמייצבת בין עצם השוקית לבין עצם העקב calcaneofibular ligament.
מערכת השרירים שמפעילים ומייצבים את הקרסול מצדו החיצוני הינם שרירים מסיביים שבונים את השוק וממנה ויצאים בתור גידים שמתחברים לעצמות הקרסול ולעצמות כף הרגל, השרירים האחראים והמשתתפים כמונעי הנקיעה הם קבות השרירים הפירונאליים: השריר הארוך peroneus longus והשריר הקצר peroneus brevis. כמו כן קיימים השרירים שתפקידם לפשוט קדימה את הקרסול וכף הרגל tibialis anterior ומאחורנית נמצא שריר התאומים gastrocnemius שתפקידו להתרומם על קצות הבהונות.

מהו המכניזם לנקעים בקרסול?

פציעות ספורט וחבלות שכוללות נקעים עלולות להסתיים בקריעת סיבים של הרצועות המייצבות את הקרסול, בדרך כלל הנזק עלול להיגרם בזמן נחיתה עקב קפיצה ללא בקרת יציבות, כלומר עקב נחיתה תוך כדי ביצוע סיבוב פנימי של הקרסול inversion הגוף נוחת ותחת משקלו הרצועות החיצונית של הקרסול נמתחות ואף עלולים להיווצר קרעים מיקרוסקופיים בסיבים, בנוסף לכך במצבים בהם המתיחה חזקה מאד יתכן אף שבר תלישה של זיזי העצם שמחוברים לרצועה שנמתחה.

מהו הטיפול הראשוני לאחר חבלה בקרסול?

מיד לאחר החבלה מומלץ להתחיל לפעול לפי פרוטוקול RICE שהוא מדריך הנחיות בסיסי בכל הקשור לפציעות ספורט. להדק את שרוכי הנעליים בכדי לא לאפשר לנוזלים לפרוץ החוצה ולא להמשיך ולהעמיס על הקרסול, במקביל לא להמשיך ולשחק להימנע מדריכה על הרגל הפצועה. בשלב הבא להסיר את הנעל להגביה ולהצמיד קירור על הקרסול בכדי לעזור במניעת התנפחות הקרסול, אם הרגל מעוותת מומלץ לפנות לרופא ולבצע צילום רנטגן בקופת החולים.

טיפול פיזיותרפיה לאחר חבלה בקרסול

במידה והנזק לא מחייב התערבות כירורגית או קיבוע באמצעות גבס, נתחיל מיד לאחר 48 שעות בטיפול פיזיותרפיה. מטרות הטיפול הינה להוריד את הנפיחות שהצטברה סביב הקרסול, להוריד את הכאבים, לשקם את טווחי התנועה של הקרסול שכולל את כל המפרקים של עצמות כף הרגל, לשפר את התחושה העמוקה של המבנים של הקרסול, לחזק את השרירים המפעילים של הקרסול, להחזיר את הספורטאי לפעילות גופנית מלאה כולל כושר וסיבולת. אחת החבלות האופייניות לקרסול הינה נקע בקרסול, ובעקבות זאת קיימת נטייה לנקעים חוזרים של הקרסול.

אם אתם סובלים מכאבים או פציעה באזור הקרסול את תהססו ופנו אלינו באמצעות הטופס

טיפול פיזיותרפיה לאחר ניתוח בקרסול

במקרים בהם נגרם שבר באחת מעצמות הקרסול שחייב התערבות כירורגית שכוללת קיבועים פנימיים בעזרת מסמור פנימי או פלטה וברגים הטיפול הפיזיותראפי הראשוני יכלול הדרכת המטופל בתפקוד יום יומי בעזרת קביים וללא דריכה. לאחר הסרת הגבס נתחיל בשיקום הקרסול והבאת הספורטאי לתפקוד מלא. השיקום לאחר הניתוח מתבצעים במרפאה מאחר וקיים צורך בשימוש במכשור שיעזור לפיזיותרפיסט להשלים את הטיפול הידני כלומר עבודה עם גומיות תרגול, אביזרים לשיווי משקל ושיפור יציבות הקרסול.

כותב המאמר:
מאיר אפל שהוא פיזיותרפיסט מוסמך שסיים את לימודי הפיזיותרפיה בבית הספר לפיזיותרפיה שבמכון וינגייט ליד נתניה בשנת 1981. מאיר אפל קיבל את ההסמכה והוכר כפיזיותרפיסט מוסמך ממשרד הבריאות הישראלי ומאז התמחה והשתלם בעשרות קורסים, התמחויות, ימי עיון וסדנאות בארץ ובעולם כולו.
המרפאות שלנו שממוקמות בגני תקווה ובתל אביב משלבות ידע רב, מקצועיות, רגישות ויחס חם למטופלים. אנחנו מחויבים לתת מענה מלא לצרכי המטופלים שלנו.

לקריאת מאמרים נוספים בקשר לפציעות ספורט היכנסו לקישורים הבאים: