טיפול בכאבי שרירים
בגופנו יש מאות שרירים, חלקם הגדול נמצא בגפיים העליונים ובגפיים התחתונים, חלקם בגיו, באגן, בבטן ובגב. תפקידו של כל שריר להתכווץ ובכך לקרב את שני קצבותיו כלפי המרכז של השריר. כל שריר נאחז בלפחות שני מקומות שנמצאים על שני עצמות שונות. כל שריר מקבל אספקת דם עורקי עשיר בחמצן שתפקידו לתת לשריר את ההזנה והכח לפעול ומצד שני לשחרר את פסולת חומצת החלב ותוצרי פירוק נוספים בעזרת מערכת הורידים. כל שריר מקבל פקודת התכווצות בעזרת עצב שמעביר אליו פקודת כיווץ.
מהן הסיבות להופעת כאבי שרירים?
קיימות סיבות רבות להופעת כאבי שרירים. לדוגמא עקב מאמץ פיזי ממושך בפעילות ספורטיבית כגון מרוץ ארוך במשך זמן רב כגון ריצת מרתון, תחרות טריאטלון שכוללת ריצה, שחיה ורכיבה על אופניים. מאמצים במסעות ובאימונים קשים, פעילות מאומצת במהלך השרות הצבאי הקרבי ועוד פעילויות שכרוכות במאמצים קשים למשך זמן רב. אחת הסיבות של כאבים אלו היא חוסר פיזור של חומצת החלב מתוך השריר.
סיבה נוספת לכאבי שרירים על רקע אספקה דמית לקויה כתוצאה מחסימת כלי דם לרגליים ולידיים, הבעיה שכיחה אצל האוכלוסייה המבוגרת שסובלת מהימצאות משקעים בתוך כלי הדם הגדולים והפריפריים ברגליים ובידיים תופעה זו קרויה בשם arteriosclerosis , כמו כן חסימת כלי דם על רקע מחלת deep vein thrombosis.
גורם נוסף לכאבי שרירים היא מחלת הסוכרת diabetes שעלולה גם היא לגרום לחסימות בכלי הדם הקטנים הנימים והוורידים הקטנים, עקב כך חזרת הדם מהשריר לוקה בחסר והמשקעים בתוך השרירים גורמים לכאבים חזקים מאד.
קיימים כאבי שרירים עקב התכווצות שרירים הגנתית protective muscle spasm כלומר השריר מתכווץ כמנגנון הגנה משני לבעיה שקיימת בגוף ולכן השריר "נתפס" בכדי לא לאפשר לאיזור להמשיך ולנוע, בצורה זו השריר מגביל את תנועת הגוף לכיוון הבעייתי בכדי שהנזק לא יתרחב. תופעה כזו ש התכווצות שרירים הגנתית שגורמת בהמשך לכאב חד מאופיינת מאד כאשר יש לחץ על רקמת עצב לדוגמא "שהצוואר נתפס" ועקב כך הראש נוטה הצידה ואין ביכולתנו להזיז את הראש לצד מסוים. הסיבה לכך היא שהשריר מקבל פקודת התכווצות ולא מאפשר לנו להזיז את הראש כי כל פעולה מסוג זה תגביר את הנזק. ניתן לראות את המנגנון הזה בפעולה גם כאשר הגב התחתון נתפס עקב פריצת דיסק שגורמת לנו ללחץ על העצב עם הקרנה לרגל, כאמור הסיבה שהתעקמנו לצד נובעת מכך שהשרירים מתכווצים באופן משני ומתוך כוונה להטות את הגוף לצד אחד בכדי לא להמשיך לגרום לנזק להתגבר.
מהו טיפול בכאבי שרירים?
כאמור הגורמים להופעת כאבי השרירים רבים ומגוונים ולכן הטיפולים יותאמו לכל סוג של בעיה.
טיפול בכאבי שרירים עקב מאמצים ופעילות ספורטיבית ממושכת יכלול תחילה את הכנת השריר לפעילות וזאת בעזרת תרגילים להארכת השרירים בעדינות וללא סיכון להיווצרות קרעים של סיבי השרירים, כמו כן צריך לכלול בהכנה את החימום של השרירים על ידי ריצות קצרצרות, דילוגים במקום, עיסויים מקומיים בעזרת משחות מרפות שרירים, שימוש בחבישות מסוג קניזיוטייפינג להגברת הזרמת הדם, נוזל המערכת הלימפאתית והנוזל התת עורי. לאחר סיום המאמץ הממושך אסור להיעצר, לשבת או לשכב אלא להמשיך ללכת מתוך כוונה לפיזור חומצת החלב ויתר הפסולת ששקעה בתוך רקמת השרירים, ההליכה חשובה בכדי למנוע את הופעת כאבי השרירים. ניתן להמשיך ולהקל על כאבי השרירים בעזרת עיסויים מקומיים לצורך שיפור ההזרמה הלימפאתית לכיוון בלוטות הלימפה, וכמובן מקלחת מים חמים לשיפור זרימת הדם וניקוז השרירים מהמשקעים שבתוכו.
טיפול בכאבי שרירים על רקע חסימת כלי דם כתוצאה ממחלת דם פריפרית או עמוקה כגון deep vein thrombosis שידועה גם בשמה העברי "פקקת ורידים עמוקה" מחייבת זהירות רבה מתוך חשש לניתוק החסימה שבתוך כלי הדם לכיוון הלב, הריאות או המח שכן הסכנה רבה מאד, לכן במקרה של כאבי שרירים על רקע וסקולארי עדיף לא לעסות את השרירים אלא להשתמש הטיפולים תרופתיים מתאימים שיינתנו על ידי הרופא המטפל ומומחה לכלי דם ולבעיות לב. כנ"ל להיזהר בכל בעיית כאבי שרירים על רקע מחלת הסוכרת.
בטיפול בכאבי שרירים הגנתיים protective muscle spasm יינתן לא לשריר המכווץ והכאוב אלא לגורם הפגוע כגון העצב שנלחץ על ידי בלט הדיסק וגרם להתכווצות השרירים לכאבי השרירים. כלומר לא לטפל בשריר הכואב והתפוס על ידי עיסוי וחימום אלא אם נטפל בעצב הפגוע כתוצאה מכך ישתחררו השרירים המכווצים כהגנה.
לקריאת מאמרים נוספים הקשורים בכאבים היכנסו לקישורים הבאים: